SRPSKI GOSPODAR KROKODILA

 

SERBIAN LORD OF THE CROCODILES

Sava Maksic & Sasa Jovanovic
True life story of Sava Maksic,

author of famous book

"The Primitive Art of New Guinea, Sepik River Basin"

Published by Worcester, Mass., Davis Publications [1973]

 

 

Nekadašnji lovci na ljudske glave u Papua Novoj Gvineji u području Sepik reke su ga dalekih šezdesetih godina zvali „Masta Pukpuk“ što je engleski sleng naziv za „Gospodar Krokodila“. Njegovo pravo ime je Sava Maksić i on je kao profesionalni lovac na krokodile ubio ih oko 10.000 u Australiji i Papua Novoj Gvineji...

                 

Sava Maksić, verovatno najveći lovac na krokodile, rođen je 1937. godine u Kovilju. Kao osnovac, čim bi završio sve poslove i dobio odobrenje roditelja, jurio je u Novi Sad da gleda filmove o Tarzanu  i često kasnio na poslednji prevoz. Hodajući kući od Novog Sada, po vedrim noćima je maštao samo o jednom - da bude lovac na krokodile.

Dečački san nije mogao da ostvari pored Dunava pa je upotrazi za avanturom pobegao iz Jugoslavije 1957.  i kao emigrant peko Evrope stigao u Australiju gde se oženio australijankom Lindom i sa njom dobio četiri ćerke.

Tamo je postao profesionalni lovac u divljini Australije. Potom je  unajmljen da lovi krokodile u Papua Novoj Gvineji, na Sepik reci,  otkupljuje kožu od domorodaca i vodi hotel u Angoramu.

Bio je opčinjen jedinstvenim umetničkim rukotvorinama domorodaca tog kraja i postao je najveći poznavalac i izvoznik te umetnosti u Australiju, Evropu i Ameriku.

Maksić je pet godina živeo na Sepik reci tokom kojih je stalno plovio obilazeći skrovita mesta i nepoznata plemena. Sprijateljio se lokalnim stanovništvom koji su mu puno verovali i otkrili plemenske legende i tajne koje su stajale iza njihove umetnosti. Dugi razgovori sa njima su upoznali Maksića sa njihovom kulturom i mitologijom što je samo nekoliko stranaca imalo priliku.

Odlazi za Ameriku gde u Njujorku na Menhetnu otvara galeriju primitivne umetnosti.

U saradnji sa Pol Meskilom, američkim novinarom, je priče skupeljen i doživljene na Sepik reci stavio na papir i objavio knjigu „Primitivna umetnost Nove Gvineje iz basena Sepik reke“.

Zatim otvara i turističku agenciju da bi Amerikance, željne avanture, vodio u džunglu Papua Nove Gvineje...

Ali tu avantura ne prestaje...  

Ova knjiga je priča o njegovom životu....

 

Jedne maglovite majske večeri daleke 1968. Sava Maksić i njegova supruga Linda su sedeli u svom malom hotelu na obali Sepik reke u Angoramu kapiji najveće svetske riznice primitivne umetnosti. To je bio jedini hotel,  na više od hiljadu kilometara dugoj reci, koji je ličio na neku vrstu tropskog dvorca iz bajke.

 

Njihov jedini gost je bila jedna gospođa, stomatolog, koja je išla uzvodno da pregleda zube lokalnog stanovništva. S toga su bili vidno iznenađeni kada je omanji čovek u havajskoj košulji ušao i seo sam za sto u uglu.

Neočekivani neznani došljak je bio Pol Meskil, njujorški novinar, koji je došao u Papua Novu Gvineju da upozna primitivnu umetnost tog podneblja, prikupi razne umetničke predmete, sve u cilju pisanja novinskog članka. Sat vremena ranije, cesna dvosed ga je dovezla na zelenu poljanu koja je služila kao aerodromska pista. Avion se odmah vratio u Mount Hagen u Zapadnom Gorju (Western Highlands) pre nego što je mrak zatvorio vrata između planinskih vrhova.

 

Sledećeg jutra su gospodin Maksić i gospodin Meskil krenuli uzvodno u gliseru koji je gonio motor od 50 konja.   Posetili su preko dvanaest sela duž reke i napunili brod rukotvorinama domorodaca i krokodilskim kožama...

 

 
ISTINITA ŽIVOTNA PRIČA SAVE MAKSIĆA

FOLLOW ME

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • c-youtube

© 2014 by Saša Jovanović. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now